PURMEREND - Wie was Miss Riboet? En waarom is deze superster uit Nederlands-Indië bijna vergeten? De voorstelling La Lawaai, die op 20 mei in Theater de Purmaryn is te zien, onderzoekt het levensverhaal van deze Lady Gaga uit haar tijd. De voorstelling biedt een uniek kijkje in de jaren ’20 en ’30 van het koloniale Nederlands-Indië, een tijdperk van grote omwentelingen.

Theatermaakster Elsbeth Vernout ging op zoek: wie was Miss Riboet? Via de krantenknipsels van haar opa, het NIOD en via getuigen uit de eerste en tweede hand reconstrueerde ze het levensverhaal van deze legendarische ster. Miss Riboet, een artiest van Javaanse komaf, vernieuwde het theater in Nederlands-Indië en wist zowel kolonisator als gekoloniseerde te betoveren met haar vaudeville-achtige shows. Ze groeide zelfs uit tot een internationale superster.

Onder regie en samenstelling van Selma Susanna vertelt en zingt Elsbeth Vernout Miss Riboets levensverhaal als een wervelende historische revue. Ernst Jansz en zijn dochter Luna Jansz tekenden voor de composities en een ensemble van drie kleinkunstenaars en twee muzikanten verbeeldt de opwindende tijd in de jaren ’20 en ’30. Dit alles tegen de achtergrond van een kolonie waar de vrijheidsstrijd in opkomst was, meedogenloos neergeslagen door het Nederlandse koloniale bewind.

Uit het Soerabajasch Handelsblad, 1931: “Wie kent Miss Riboet niet, de vrouw met de mooie stem, De ‘kleine’ Miss Riboet met haar expressieve ogen. Waardoor de jongeman, de oude heer, ja iedereen in vervoering gebracht wordt.”

Nederlands-Indië vormt een van de inspiratiebronnen voor het werk van theatermaakster, verhalenverteller en schrijfster Elsbeth Vernout. Ze nam het initiatief voor La Lawaai en schreef in samenwerking met regisseur Selma Susanna de teksten. Daarnaast maakt ze deel uit van het collectief Riboet Verhalenkunst, dat podiumprogramma’s ontwikkelt voor musea op basis van persoonlijke verhalen. Ook is Elsbeth huisdichter van De Slimste Mens, theatercoach en oprichter van de culturele stichting Castel Bianco.

De voorstelling La Lawaai over Miss Ribout is op 20 mei te zien in Theater De Purmaryn. Kaarten zijn te bestellen via www.purmaryn.nl
Ernst Jansz:
‘Rake tekst, mooie verteltrant. Goed dat een verhaal uit het koloniale verleden, dat er om roept om verteld te worden, ook raakt aan de huidige tijd’

Marion Bloem:
‘Prachtig theaterstuk! Muzikaal, tekstueel, qua beweging, kleding, acteren, mise en scène perfect!’

Wieteke van Dort:
'Vroeger vertelde mijn moeder al over Miss Riboet. Ik vond het een geweldige voorstelling, heel gevarieerd.’