PURMEREND - De Boekenweek 2018 (van 10 – 18 maart) viert de natuur. En het boek natuurlijk. Natuur is alomvattend, overal in en om ons heen. Als Moeder Natuur is zij de oorsprong van het leven. We worden overweldigd door haar grootsheid of voelen ons geborgen in haar rust. We zetten haar naar de hand of strijden om haar behoud. ‘En toch is alles wat we doen natuur’, schreef Leo Vroman. Zijn dichtregel is motto bij het thema van de Boekenweek 2018.

Op woensdag 14 maart geeft Lidewijde Paris een toegankelijke en onderhoudende workshop over Literatuur en Natuur in de Bibliotheek Purmerend.

Bij natuur horen eindeloos veel verhalen. En romans en gedichten. Een blad dat langzaam van een boom valt, een weg die verdwijnt in de mist, verdorde bloemen in een tuin. Donkere bossen, diepe vijvers, dansende veulens, zon of sneeuw… noem maar op: Zijn al die natuurdetails bedoeld om een huis, een tuin, een tijd of een land tot leven te wekken of steekt er meer achter al die bloeiende en groeiende details?

Aan de hand van veel bekende en onbekende gedichten en romanfragmenten laat Lidewijde Paris zien dat de meeste details inderdaad niet zo onschuldig zijn als ze lijken, wat ze voor stille signalen geven en hoe je ze kunt interpreteren. Lidewijde leest ze voor en legt ze uit. Van Kloos tot Bloem, van A. Alberts tot Nathan Hill, van Margriet de Moor tot de bijbel… alles komt langs. Voorbereiding is niet nodig en ieder kan alles vragen.

Lidewijde Paris begon na vijfentwintig jaar in het Boekenvak als uitgever en redacteur in 2016 met De Lees!ambassade om het literaire lezen op een toegankelijke en onderhoudende manier te promoten. Haar boeken Hoe lees ik? (6 drukken) en Hoe lees ik korte verhalen? (februari 2018) worden door een breed publiek gelezen.

De workshop Hoe lees ik Natuur in de Literatuur is op woensdag 14 maart van 20.00 – 22.00 uur in de Bibliotheek Purmerend (Waterlandlaan 40). Kaartjes kosten € 5,00 voor leden € 7,50 voor niet-leden. Kaartverkoop in alle vijf vestigingen van Bibliotheek Waterland en op www.bibliotheekwaterland.nl/kaartverkoop.