PURMEREND - Meesterverteller Martijn Pieters neemt u mee in het thema: Romantiek in het Noorden met aandacht voor kunst met meeslepende voorstellingen van het noordelijke landschap in de late 18de en de 19de eeuw.

De kosten om de lezing bij te wonen bedraagt € 10,00. De lezing is van 10.00 tot 12.00 uur.

In de late 18de en de 19de eeuw ontstond er een voorliefde voor groots en meeslepende voorstellingen van het noordelijke landschap, voor heroïsche weergaven van historische momenten en een hang naar het verleden. Samengevat: de Romantiek. Schilders als William Turner, John Constable in Engeland en Caspar David Friedrich in Duitsland ontdekken hun eigen omgeving als inspiratie en plaatsen dit boven het ideale Italië. Er ontstaan prachtige schilderijen van ongerepte bossen, hoge bergpieken, grootse watervallen en verlaten kasteel- en kloosterruïnes. Daarnaast vormen de folklore, sagen en legenden een inspiratie voor kunstenaars uit het noorden van Europa.

Kijk voor meer informatie op de website www.purmerendsmuseum.nl

In verband met het verwijderen van asbest op de Kaasmarkt 20, worden de lezingen van 30 januari en 20 februari ingepland op de locatie van het Waterlands Archief, Nieuwenhuiszaal, Wielingenstraat 75, 1441 ZN Purmerend