PURMEREND - Zie hier het programma van de maand december :

3 december 2019
Only you

Dertiger Elena en de 10 jaar jongere Jake beginnen een gepassioneerd liefdesavontuur. Ondanks het leeftijdsverschil wordt de hartstochtelijke relatie almaar serieuzer en een baby is het enige wat nog ontbreekt. Zwanger raken gaat echter niet zo gemakkelijk. Is de liefde voor elkaar groot genoeg om de uitdaging aan te gaan? Schrijnend romantische en hopeloos realistische film.

In haar eerste speelfilm ‘Only you’ toont de Britse actrice en filmmaker Wootliff hoe iets dat begint als een wervelwindromance tussen dertiger Elena en de tien jaar jongere Jake, uitloopt op een verhaal over de invloed van ongewenste kinderloosheid op een relatie. In ‘Only you’ ontmoeten Elena (Laia Costa) en Jake (Josh O’Connor) elkaar toevallig tijdens Nieuwjaarsnacht wanneer ze bakkeleien over dezelfde taxi. Ze besluiten de taxi te delen en belanden bij Elena in bed. Dit is de start van een gepassioneerd liefdesavontuur. Ondanks het leeftijdsverschil wordt deze hartstochtelijke relatie alsmaar serieuzer en een baby is het enige wat nog lijkt te ontbreken. Zwanger raken gaat echter nog niet zo gemakkelijk en dit proces zorgt voor de nodige spanning. Is de liefde voor elkaar groot genoeg om de uitdaging aan te gaan? In de schrijnend romantische en hopeloos realistische film kan het alle kanten op gaan, net als in het echte leven.
- Only you – Harry Wootliff, Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk, 2018, 119’.

Draaidag: Dinsdag 3 december 2019. Aanvang 13.30 en 20.30 uur. Zaal open resp. 13.30 en 19.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/362/17/only_you

6 en 10 december 2019
Downton Abbey- met Maggie Smith en Hugh Bonneville

Wie kent de populaire en succesvolle, met prijzen overladen televisieserie ‘Downton Abbey’ niet? Met Maggie Smith als de onnavolgbare Dowager Countess of Grantham en Hugh Bonneville als de Earl of Grantham. Het verhaal: Downton maakt zich op voor een koninklijk bezoek van King George V en Queen Mary in 1927. Opwinding gaat echter gepaard met lichte paniek. Want is er genoeg tijd om alles wat er bij zo’n bezoek komt kijken in orde te krijgen? Gelukkig is hoofdbutler Carson bereid om terug te keren naar het landgoed.

Wie kent de populaire televisieserie ‘Downton Abbey’ niet? Met Maggie Smith als de onnavolgbare Dowager Countess of Grantham en Hugh Bonneville als de Earl of Grantham. Alle bekende acteurs uit de serie over de Britse familie Crawley en hun bedienden keren terug voor een unieke film. De staat van dienst van de succesvolle serie, waarvan het zesde seizoen in 2015 op televisie te zien was, belooft in ieder geval al veel goeds: bekroond met o.a. drie Golden Globe Awards en vijftien Emmy Awards (van maar liefst 69 nominaties). Het verhaal: Downton maakt zich op voor een koninklijk bezoek van King George V en Queen Mary in 1927. Opwinding gaat echter gepaard met lichte paniek. Want is er genoeg tijd om alles wat er bij zo’n bezoek komt kijken in orde te krijgen? Gelukkig is hoofdbutler Carson bereid om terug te keren naar het landgoed. - Downton Abbey – Julian Fellows, Verenigd Koninkrijk, 2019, 122’.

Draaidagen: Vrijdag 6 december 2019. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.45 uur. Dinsdag 10 december 2019. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 12.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/354/17/downton_abbey

10 december 2019
Apollo 11 – over de reis naar de maan
'Apollo 11’ is géén gewone, zoveelste documentaire over de maanlanding. Regisseur Todd Douglas Miller kreeg de beschikking over een schat aan ongezien en ongehoord NASA-materiaal, en monteerde de achtdaagse heen- en terugreis naar de maan in direct cinema-stijl. Zonder toegevoegde voice-over-uitleg of latere interviews met betrokkenen. ‘Apollo 11’ zoemt voortdurend in en uit, gebruikt filmbeeld, tv-registratie én detailfotografie. Zo voert de documentaire naar de drie grote hoogtepunten: vertrek, landing, terugkeer, waarbij vooral de tour om van het maanoppervlak weer terug te geraken veel indruk maakt.

Gedurende de eerste seconden wordt al duidelijk dat ‘Apollo 11’ géén gewone, zoveelste documentaire over de maanlanding is. Zie – en hoor! - de rollende reuzenrupsbanden van het gevaarte dat de Saturnus V naar het lanceerplatform van Cape Canaveral rijdt, op 16 juli 1969. Regisseur Todd Douglas Miller kreeg de beschikking over een schat aan ongezien en ongehoord NASA-materiaal, en monteerde de achtdaagse heen- en terugreis naar de maan in direct cinema-stijl. Zonder toegevoegde voice-over-uitleg of latere interviews met betrokkenen.

‘Apollo 11’ zoemt voortdurend in en uit, gebruikt filmbeeld, tv-registratie én detailfotografie. Luchtopnamen van de hordes rond de baai in Florida kamperende dagjesmensen. Astronauten Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins verschijnen soms zo haarscherp in beeld, dat je bijna gaat vermoeden dat je naar een speelfilm kijkt. Zo voert de documentaire naar de drie grote hoogtepunten: vertrek, landing, terugkeer, waarbij vooral de tour om van het maanoppervlak weer terug te geraken veel indruk maakt.
- Apollo 11 – Todd Douglas Miller, Verenigde Staten, 2019, 93’.

Draaidag: Dinsdag 10 december 2019. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/359/17/apollo_11

13 en 17 december 2019
Instinct – van Halina Reijn

Psychologe Nicoline ontmoet in haar nieuwe baan bij een TBS-kliniek zedendelinquent Idris. Hij staat op het punt om op proefverlof te gaan, maar Nicoline vertrouwt het niet en probeert zijn proeftijd te verlengen. Idris probeert haar te overtuigen van zijn positieve bedoelingen, maar transformeert tot de manipulatieve man die zij eerder al in hem zag. Ondanks haar kennis en ervaring raakt zij verstrikt in een machtsspel. Regiedebuut van Halina Reijn.

‘Instinct’ is het regiedebuut van Halina Reijn met hoofdrollen voor Carice van Houten en Marwan Kenzari. Het scenario is geschreven door Esther Gerritsen op basis van een idee van Halina Reijn naar aanleiding van ware gebeurtenissen. Ervaren psychologe Nicoline begint aan een nieuwe baan bij een Tbs-kliniek. Daar ontmoet ze Idris, een zedendelinquent die een aantal ernstige misdrijven op zijn naam heeft staan. Na vijf jaar behandeling staat hij op het punt om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan. Zijn behandelteam is zeer enthousiast over de geboekte vooruitgang, maar nieuwkomer Nicoline vertrouwt hem niet en probeert zijn proeftijd te verlengen. Idris doet er alles aan om Nicoline te overtuigen van zijn positieve ontwikkelingen, maar transformeert langzaam maar zeker in de manipulatieve man die ze vanaf het begin al in hem zag. Er ontstaat een machtsspel tussen hen, waar Nicoline ondanks haar kennis en ervaring volledig in verstrikt raakt.
- Instinct – Halina Reijn, Nederland, 2019, 98’.

Draaidagen: Vrijdag 13 december en dinsdag 17 december 2019. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/355/17/instinct

14 en 17 december 2019
Fisherman’s friends

Cornwall. Danny, werkzaam in de muziekwereld, wordt in de pub van Port Isaac uitgedaagd mee te zingen met een groep vissers die a capella zingen. Hij besluit hen mee te nemen naar Londen voor een plaatopname. Danny is vastberaden een platencontract voor ze af te sluiten, maar deze vissers zijn behoorlijk eigenwijs. Door hun oprechte en onbevangen karakter leert Danny wat uiteindelijk echt belangrijk is in het leven. Feelgood movie met humor, warmte en onverwoestbare zeemansliederen.

De eenzame en gevoelige Danny, werkzaam in de muziekwereld, strijkt voor een weekend met een aantal collega’s neer in Port Isaac in Cornwall. Als buitenstaanders, met een neerbuigende houding naar eenvoudige vissers, worden ze in de plaatselijke pub niet erg hartelijk bejegend. Danny wordt uitgedaagd mee te zingen met een groep a capella zangers. Wat als een grap begint, neemt voor hem serieuzere vormen aan als hij de warmte en de saamhorigheid van de dorpsbewoners voelt. Daarbij wordt hij ook nog eens verliefd op zijn hospita, een alleenstaande moeder. Danny besluit de groep vissers een stem te geven in de buitenwereld en neemt hen mee naar Londen voor een plaatopname. Danny is vastberaden een platencontract voor ze af te sluiten, maar deze vissers zijn behoorlijk eigenwijs. Door hun oprechte en onbevangen karakter leert Danny wat uiteindelijk echt belangrijk is in het leven.
- Fisherman’s friends – Chris Foggin, Verenigd Koninkrijk, 2019, 112’.

Draaidagen: Zaterdag 14 december 2019. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.45 uur. Dinsdag 17 december 2019. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 12.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/363/17/fishermans_friends

15 december 2019
La dolce vita – van Federico Fellini

Marcello (Marcello Mastroianni) is een columnist die het ‘zoete leven’ beschrijft van de high society van Rome. Op zoek naar sappige roddels en schandaalnieuws stort hij zich elke nacht in de drukte van Via Veneto, waar playboys, filmsterren en hoeren in nachtclubs en bordelen van het leven een feest proberen te maken. Maar in de nachten vol drank en sex sluimert diepe tragiek en verdriet .... Ook met Anita Ekberg (met de bekende scène in de Trevi-fontein). Oscar en Gouden Palm-winnend meesterwerk!

‘La dolce vita’ staat te boek als Federico Fellini’s meest toegankelijke film. Een tijdloos en visueel overdonderend meesterwerk met betoverend camerawerk, een glansrol van Marcello Mastroianni en sfeervolle muziek van Oscarwinnaar Nino Rota. De andere belangrijke rollen worden gespeeld door Anita Ekberg (met de bekende scène in de Trevi-fontein), en Anouk Aimée.Marcello is een columnist die het ‘zoete leven’ beschrijft van de high society van Rome. Op zoek naar sappige roddels en schandaalnieuws stort hij zich elke nacht in de drukte van Via Veneto, waar playboys, fimsterren en hoeren in nachtclubs en bordelen van het leven een feest proberen te maken. Maar in de nachten vol drank en sex sluimert diepe tragiek en verdriet ....‘La dolce vita’ was genomineerd voor 4 Oscars, waarvan er een verzilverd werd, en werd in 1960 bekroond met de Gouden Palm in Cannes.
- La dolce vita – Federico Fellini, Italië, 1960, 140’.

Draaidag: Zondag 15 december 2019. Let op! Aanvang 14.30 uur. Zaal open 13.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/356/17/la_dolce_vita

20 december 2019
Blinded by the light – een ode aan Bruce Springsteen

Pakistaanse Javed leeft in het Engeland van 1987, ten tijde van Thatcher. Hij heeft last van zijn strenge vader, maar de muziek van Bruce Springsteen helpt hem bij het vinden van een doel in zijn leven. Gebaseerd op de memoires van Sarfraz Manzoor, die naar 150 Springsteen-concerten is geweest.

De Pakistaanse jongen Javed woont met zijn familie in het Engelse Luton. Het is 1987, Thatcher is aan de macht en de extreem-rechtse skinheads marcheren door de straten. Tot overmaat van ramp heeft Javed een traditionele vader die van zijn kinderen absolute gehoorzaamheid eist. En dat terwijl Javed eigenlijk schrijver wil worden. Als een klasgenoot hem een tape van Bruce Springsteen leent, klaart zijn grauwe bestaan in een oogwenk op. Springsteens teksten spreken tot hem, hier is eindelijk iemand die hem begrijpt. ‘Blinded by the light’ is gebaseerd op de memoires van Sarfraz Manzoor, die naar 150 Springsteen concerten is geweest. Deze film overtuigt als portret van de Pakistaanse gemeenschap in Luton en de parallellen met het heden, met de bloei van alt-right en toenemend racisme liggen voor het oprapen. Maar de film is vooral één grote ode aan Springsteen en hoe zijn muziek de geest weet te verheffen.
- Blinded by the light – Gurinder Chadha, Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk, 2019, 118’.

Draaidag: Vrijdag 20 december 2019. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/360/17/blinded_by_the_light

21 december 2019
De Dag van de Korte Film – met 5 Nederlandse korte films

Op de kortste dag, zaterdag 21 december 2019, organiseren EYE, Go Short en Nederlands Filmfestival ‘De Dag van de Korte Film’ en stellen voor Nederlandse filmtheaters een korte filmprogramma beschikbaar. Wij doen hier als Filmhuis Purmerend graag aan mee. Voor ons is het de eerste keer! We proberen er die avond een extra speciale, gezellige avond van te maken en laten u een topselectie van Nederlandse korte films zien!

De dagen worden weer korter en het is alweer bijna de kortste dag van het jaar! Op die kortste dag, zaterdag 21 december, organiseren EYE, Go Short en Nederlands Filmfestival ‘De Dag van de Korte Film’ en stellen voor Nederlandse filmtheaters een korte filmprogramma beschikbaar met de mooiste Nederlandse korte films.Wij doen hier als Filmhuis Purmerend graag aan mee, voor ons is het de eerste keer! We proberen er die avond een extra speciale, gezellige avond van te maken.We vertonen 5 films, waaronder ‘Mind my mind’ van Floor Adams (30’), al diverse malen bekroond op internationale festivals, en ‘The walking fish’ van Thessa Meijer (19’), de Nederlandse Oscarinzending in de categorie korte film. En ‘En route’ van Marit Weerheijm (11’), de winnaar van het Gouden Kalf voor beste korte film in 2019.Een topselectie van Nederlandse korte films dus! In totaal duurt het programma 86 minuten.
- De dag van de korte film – 5 Nederlandse korte films, 86’.

Draaidag: Zaterdag 21 december 2019. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/film-overzicht