PURMEREND - Na de versoepelingen van de coronamaatregelen kan men ook in Filmhuis Purmerend weer terecht voor de mooiste films. Zorg dat u tijdig u plekje reserveert via de website.


Un monde

“De oudere jongens pesten nieuwe kinderen”, legt Abel haastig uit wanneer zijn jongere zusje Nora tijdens de pauze aan zijn zijde blijft. Nora’s aanwezigheid blijkt vooral Abels reputatie aan te tasten. Nu is het Abel die gepest wordt. Eerst is ze nog vastbesloten haar broer te helpen, maar uiteindelijk draagt Nora zijn afdaling in de kinderhiërarchie als een schandteken. Op de basisschool is het jij of ik.

Betraande wangen, trillende lippen, smekende ogen. Het is haar eerste schooldag en Nora wil niet gaan. Haar oudere broer Abel pakt haar vast en stelt haar gerust: “Het komt goed. Je zult vrienden maken. In de pauze zie ik je weer.” Maar als de pauze aanbreekt, vertelt hij haar dat ze niet samen kunnen spelen. Op school gelden andere regels, zo leert Nora snel. “De oudere jongens pesten nieuwe kinderen”, legt Abel haastig uit wanneer Nora tijdens de pauze aan zijn zijde blijft. Maar Nora’s aanwezigheid blijkt vooral Abels reputatie aan te tasten. Nu is het Abel die gepest wordt. Eerst is ze nog vastbesloten haar broer te helpen, maar uiteindelijk draagt Nora zijn afdaling in de kinderhiërarchie als een schandteken. “Hij is mijn broer niet”, zegt ze in een wanhopige poging haar eigen reputatie te redden. In de ogen van de Belgische filmmaker Laura Wandel is het op de basisschool namelijk jij of ik. - Un monde – Laura Wandel, België, 2021, 72’.

Draaidag: Dinsdag 1 februari 2022. Aanvang 13.30 uur en 19.30 uur. Zaal open 12.45 uur resp. 18.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/490/17/un_monde

4 en 8 februari 2022

Spencer

December 1991: Het huwelijk van Prins Charles en Prinses Diana is met de jaren verkild. Ondanks geruchten over vermeende affaires en een eventuele scheiding, vinden er volop kerstfestiviteiten plaats rondom het Sandringham House.

‘Spencer’ is een verbeelding van wat er gebeurd zou kunnen zijn tijdens die paar noodlottige dagen. Misschien is dit de enige manier om het verhaal van Diana te vertellen. Diana kun je zien als de vrouw die opgesloten zat in haar ongelukkige huwelijk. Maar ook als lastige rebel binnen het Britse koningshuis.

‘Spencer’ is ‘een fabel gebaseerd op een waargebeurde tragedie’, zo valt te lezen voor de film begint. Misschien is dat wel de enige manier om het verhaal van Diana te vertellen. Diana kun je zien als de vrouw die opgesloten zat in haar ongelukkige huwelijk met prins Charles. Maar ook als lastige rebel binnen het Britse koningshuis. December 1991: Het huwelijk van de Prins en Prinses van Wales is met de jaren behoorlijk kil geworden. Ondanks geruchten over vermeende affaires en een eventuele scheiding, vinden er volop kerstfestiviteiten plaats rondom het Sandringham House. Een tijd waarin er gejaagd en geschoten, gegeten en gedronken wordt. Diana kent het ritueel. Tijdens deze kerstdagen besluit Diana dat haar liefdeloze huwelijk met Charles niet werkt. Ze zal moeten afwijken van het pad dat voor haar was uitgestippeld als toekomstige koningin. ‘Spencer’ is een verbeelding van wat er gebeurd zou kunnen zijn tijdens die paar noodlottige dagen. - Spencer – Pablo Larraín, Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten / Duitsland / Chili, 2021, 116’.

Draaidagen: Vrijdag 4 februari 2022. Aanvang 19.30 uur. Zaal open 18.45 uur. Dinsdag 8 februari 2022. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 12.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/491/17/spencer

8 februari 2022

Pig – met Nicolas Cage

Kluizenaar Rob (Nicolas Cage met een forse grijze baard, het haar in vieze slierten tot op de schouders) wordt ’s nachts neergeslagen, waarbij de indringers zijn varken stelen, waarmee hij truffels zoekt. Rob trekt naar Portland om het varken te zoeken, waar hij in een wereld belandt die net een tikje eigenaardiger lijkt dan de als normaal veronderstelde werkelijkheid. Deze film flirt met het imago van Cafe als hoofdrolspeler, maar dan wel verteld in een eigen onderkoelde stijl, zonder op het geijkte b-filmterritorium van hem te belanden.

Nicolas Cage met een forse grijze baard, het haar in vieze slierten tot op de schouders, woonachtig in een houten hut diep in de bossen van de Amerikaanse staat Oregon, een varken waarmee hij truffels zoekt als enige gezelschap: in de kalme opening kan het nog alle kanten op. Als kluizenaar Rob ’s nachts wordt neergeslagen en de indringers zijn varken stelen, lijkt het een film te worden met Cage als de op wraak beluste zonderling, een type dat hij de afgelopen decennia talloze malen speelde. Het fraaie van ‘Pig’ is dat er wel op alle mogelijke manieren wordt geflirt met het imago van de hoofdrolspeler, maar dan wel verteld in een eigen onderkoelde stijl, zonder op het geijkte b-filmterritorium van Cage te belanden. Op zoek naar zijn varken trekt Rob naar Portland, waar hij in een wereld belandt die net een tikje eigenaardiger lijkt dan de als normaal veronderstelde werkelijkheid. - Pig – Michael Sarnoski, Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten, 2021, 92’.

Draaidag: Dinsdag 8 februari 2022. Aanvang 19.30 uur. Zaal open 18.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/492/17/pig

11 en 15 februari 2022

Benedetta – van Paul Verhoeven

De strijd om de macht vormt de voornaamste draad in het drama ‘Benedetta’, gebaseerd op het boek van historicus Judith C. Brown. Hoe abdis, kerktop en Benedetta de vermeende wil van Jezus aan eigenbelang koppelen, terwijl de naderende pestplaag de behoefte aan wonderen onder de bevolking opklopt. De film gaat over de door visioenen geplaagde en voor haar lesbische seks vervolgde non Benedetta Carlini. Regisseur Paul Verhoeven drijft overal de spot mee.

De strijd om de macht vormt de voornaamste draad in de film ‘Benedetta’, geregisseerd door Paul Verhoeven. Hoe abdis, kerktop en Benedetta de vermeende wil van Jezus aan eigenbelang koppelen. Terwijl de naderende pestplaag de behoefte aan wonderen onder de bevolking opklopt. De film is gebaseerd op het boek van historicus Judith C. Brown. En gaat over de door visioenen geplaagde en voor haar lesbische seks vervolgde non Benedetta Carlini.

Het verstrekte nonnenbloot is fraai, met de mooie actrice Virginie Efira in de hoofdrol als Benedetta. De scène waarin kloostercelmaatje Bartolomea een tot dildo versneden Mariabeeldje tussen Benedetta’s dijen beweegt, is vooral komisch.

Zo ook het podiumpje op de achtergrond in het 17de-eeuwse Italiaanse plaatsje Pescia. Waar de als skeletten verklede kermislui hun megawinden met toortsen laten ontvlammen, tot vermaak van het volk. Het is de hand van Paul Verhoeven die overal de spot mee drijft in dit historische drama. - Benedetta – Paul Verhoeven, Frankrijk, 2021, 131’.

Draaidagen: Vrijdag 11 februari 2022 en dinsdag 15 februari 2022. Aanvang 19.30 uur. Zaal open 18.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/493/17/benedetta

12 en 15 februari 2022

Persona non grata

Irina is zojuist doorgebroken als schrijver met een autobiografische aanklacht tegen de dorpsgenoten in haar geboortedorp in Jutland die haar in haar jeugd gepest hebben. Bij aankomst daar blijkt echter niemand haar j’accuse te hebben gelezen. Irina verneemt dat haar broer gaat trouwen met de ergste pestkop uit haar verleden. In de aanloop naar de bruiloft worden oude koeien uit de sloot gehaald en nieuwe beschuldigingen geuit. Bij de speeches tijdens het diner gaat de beerput open. Tragi-komedie.

Een warm welkom verwacht niet, als ze vanuit Kopenhagen terugkeert naar haar geboortedorp in Jutland. Ze is zojuist doorgebroken als schrijver met een autobiografische aanklacht tegen de dorpsgenoten die haar in haar jeugd gepest hebben. Bij aankomst blijkt echter niemand haar j’accuse te hebben gelezen, druk als ze het hadden met het aanstaande huwelijk van haar broer en de opstandige koeien van haar vader. Haar moeder maakt zich vooral druk over het korte kapsel van dochterlief. En over het feit dat ze haar geboortenaam Laura heeft ingeruild voor Irina. De tragikomische ontwikkelingen komen op gang als Irina verneemt dat haar broer gaat trouwen met de ergste pestkop uit haar verleden. In de aanloop naar de bruiloft worden oude koeien uit de sloot gehaald en nieuwe beschuldigingen geuit. Bij de speeches tijdens het diner gaat de beerput open. Als in een light-variant op ‘Festen’ (Thomas Vinterberg, 1998) dus, maar dan met beduidend minder schokkende onthullingen. - Persona non grata – Lisa Jespersen, Denemarken, 2021, 91’.

Draaidagen: Zaterdag 12 februari 2022. Aanvang 19.30 uur. Zaal open 18.45 uur. Dinsdag 15 februari 2022. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 12.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/494/17/persona_non_grata

18 en 20 februari 2022

The power of the dog – van Jane Campion

Montana, jaren twintig van de vorige eeuw. Het cowboybedrijf van de twee broers Phil (Benedict Cumberbatch) en George Burbanks (Jesse Plemons). Nieuwe vrouw Rose (Kirsten Dunst) van George brengt een slungelige zoon uit een eerder huwelijk meebrengt, die anders geaard blijkt dan de cowboys. Dit is een film over mannen die vrouwen en homo's haten. Mannen die van zich afbijten wanneer ze zich bedreigd voelen in hun eigen mannelijkheid. Door een verhaal van grofweg een eeuw geleden te nemen en er zulke hedendaagse thema's aan te verbinden maakt Campion een krachtig werk. Naar de gelijknamige roman van Thomas Savage uit 1967.

‘The power of the dog’ speelt zich af op het cowboybedrijf van twee broers Phil (Benedict Cumberbatch) en George Burbanks (Jesse Plemons). In het ruige en uitgestrekte Montana, tijdens de jaren twintig van de vorige eeuw. Regisseur Jane Campion las de gelijknamige roman van Thomas Savage uit 1967 en zag er een film in. Over verstikkende mannelijkheid gaat het en onderdrukte gevoelens in een leren cowboyharnas. En wat er gebeurt als de nieuwe vrouw Rose (Kirsten Dunst) van George een slungelige zoon uit een eerder huwelijk meebrengt, die anders geaard blijkt dan de cowboys.

Dit is een film over mannen die vrouwen en homo's haten. Mannen die van zich afbijten wanneer ze zich bedreigd voelen in hun eigen mannelijkheid. Door een verhaal van grofweg een eeuw geleden te nemen en er zulke hedendaagse thema's aan te verbinden maakt Campion een krachtig werk. - The power of the dog – Jane Campion, Australië, 2021, 126’.

Draaidagen: Vrijdag 18 februari 2022. Aanvang 19.30 uur. Zaal open 18.45 uur. Zondag 20 februari 2022. Let op! Aanvang 14.30 uur. Zaal open 13.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/496/17/the_power_of_the_dog

19 en 22 februari 2022

Mijn vader is een vliegtuig – van Antoinette Beumer

Eva (Elise Schaap) is een veertiger met twee jonge dochters, een lieve man, een minnaar en een drukke baan. Eva’s vader (Pierre Bokma) zit al dertig jaar in een psychiatrische instelling. Eva’s moeder overlijdt kort na het begin van de film. Het is de aanleiding voor Eva om in haar verleden te gaan graven waardoor ze steeds verder ontspoort. Regisseur Antoinette Beumer verfilmde haar eigen boek: ‘Eigenlijk gaat de hele film over angst, daarvoor ben ik heel diep naar binnen gegaan, om te voelen.' Openingsfilm van het Nederlands Film Festival.

Eva, een sterke rol van Elise Schaap, is een vrouw van veertig met twee jonge dochters, een lieve man, een minnaar en een drukke baan. Eva’s vader (Pierre Bokma) zit al dertig jaar in een psychiatrische instelling. Eva’s moeder overlijdt kort na het begin van de film. Het is de aanleiding voor Eva om in haar verleden te gaan graven waardoor ze steeds verder ontspoort.

Het fundament van Eva's leven is al vroeg weggeslagen. Ze staat wankel in het leven. De openingsfilm van het Nederlands Film Festival is een rake en ontroerende verbeelding van iemand die uit zelfbehoud verwoestende herinneringen heeft weggestopt. Zelf weet ze niet waardoor ze zo beschadigd is. De film is een zoektocht naar gebeurtenissen uit haar verleden.

Regisseur Antoinette Beumer verfilmde haar eigen boek: ‘Eigenlijk gaat de hele film over angst, daarvoor ben ik heel diep naar binnen gegaan, om te voelen.' - Mijn vader is een vliegtuig – Antoinette Beumer, Nederland, 2021, 91’.

Draaidagen: Zaterdag 19 februari 2022. Aanvang 19.30 uur. Zaal open 18.45 uur. Dinsdag 22 februari 2022. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 12.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/478/17/mijn_vader_is_een_vliegtuig

22 februari 2022

The French dispatch – van Wes Anderson

The French Dispatch presenteert een collectie verhalen uit de laatste uitgave van een Amerikaans tijdschrift dat in de 20ste eeuw in een fictief Frans stadje gemaakt werd. Zoals het Anderson betaamt, gaan deze verhalen gepaard met tekstuele terzijdes, visuele vondsten en verhalen in verhalen. Alles opgediend in die onmiskenbare Andersonstijl met symmetrische composities, doorsnedes en verzadigd kleurenpalet.

De hoofdrollen worden vertolkt door een stoet aan bekende acteurs als onder andere Benicio del Toro, Tilda Swinton en Bill Murray.

De in Parijs wonende Wes Anderson verenigt in ‘The French dispatch’ drie van zijn liefdes: voor het Amerikaanse tijdschrift ‘The New Yorker’, de Franse cinema en de portmanteau-film die uit verschillende episodes bestaat. Soms verandert het beeldformaat, dan weer verschiet de film van zwart-wit naar kleur of andersom. Een achtervolgingsscène is opeens geanimeerd in de klare stijl van Kuifje en de befaamde coverillustraties van ‘The New Yorker’.

We zien na de speelse introductie drie langere verhalen, eigenlijk artikelen uit het door expats gemaakte tijdschrift uit de filmtitel. Zoals het Anderson betaamt, gaan deze verhalen gepaard met tekstuele terzijdes, visuele vondsten en verhalen in verhalen. Alles opgediend in die onmiskenbare Andersonstijl met symmetrische composities, doorsnedes en verzadigd kleurenpalet.

En dan komt er een lange stoet aan bekende acteurs langs. Een must voor de liefhebbers van deze regisseur dus! - The French dispatch – Wes Anderson, Verenigde Staten / Duitsland, 2021, 103’.

Draaidagen: Dinsdag 22 februari 2022. Aanvang 19.30 uur. Zaal open 18.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/497/17/the_french_dispatch

25 februari en 1 maart 2022

The rescue

Een ongelofelijk spannende film over de redding van de Thaise voetbalploeg in 2018, die vast kwam te zitten in een kilometers diepe grot. Het toegesnelde leger, de Navy Seals en de ingevlogen Amerikaans Special Forces blijken niet de juiste training en apparatuur te hebben. Twee Engelsen van middelbare leeftijd, Rick Stanton en John Volanthen, beoefenen als een van de weinige mensen op de wereld de sport van het grotduiken, waarin je volledig op jezelf bent aangewezen. De mentale kracht van de jongens en hun coach doen je versteld staan. De moed en volharding van de duikers, bezorgen je rillingen over je rug.

Een ongelofelijk spannende film over de redding van de Thaise voetbalploeg die vast kwam te zitten in een kilometers diepe grot. In 2018 was de wereld twee weken lang in de ban van dit verhaal. Het toegesnelde leger, de Navy Seals en de ingevlogen Amerikaans Special Forces staan machteloos. Niemand blijkt de juiste training en apparatuur te hebben om de jonge voetballers te bevrijden uit deze kilometerslange, nauwe grotten. Behalve twee Engelse mannen van middelbare leeftijd. Rick Stanton en John Volanthen beoefenen als een van de weinige mensen op de wereld de sport van het grotduiken. Een hobby waarin je volledig op jezelf bent aangewezen. Er ontwikkelt zich een verhaal met zulke onwaarschijnlijke helden en gebeurtenissen, dat je het moet zien om het te geloven. De mentale kracht van de jongens en hun coach doen je versteld staan. De moed en volharding van de duikers, bezorgen je rillingen over je rug. - The rescue – Jimmy Chin / Elisabeth Chai Vasarhelyi, Verenigde Staten, 2021, 107’.

Draaidagen: Vrijdag 25 februari 2022 en dinsdag 1 maart 2022. Aanvang 19.30 uur. Zaal open 18.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/498/17/the_rescue

26 februari en 1 maart 2022

Herself – van Phyllida Lloyd

Jonge moeder Sandra ontsnapt met haar twee dochters uit een gewelddadige relatie. Door schaarste op de huizenmarkt is ze voorlopig dakloos. Zonder enige ervaring, maar met hulp van een gul aanbod van de gepensioneerde huisarts bij wie ze schoonmaakt en YouTube begint ze aan het avontuur om een tiny house te bouwen. De ene na de andere tegenslag volgt, maar als ze dapper doorvecht, blijken steeds meer mensen haar te willen helpen.

‘Herself’ is een Brits-Iers drama over de jonge moeder Sandra die met haar twee dochters ontsnapt uit een gewelddadige relatie. Ze komt in het sociale huur-traject terecht, maar door schaarste op de huizenmarkt is ze voorlopig dakloos en genoodzaakt om op een hotelkamer te kamperen. Vastbesloten om haar jonge dochters een fijn thuis en een beter bestaan te bieden, zet Sandra haar zinnen op het bouwen van een eigen huis. Door een gul aanbod van de gepensioneerde huisarts bij wie ze schoonmaakt, heeft die droom een kans van slagen. Zonder enige ervaring, maar met hulp van YouTube begint ze aan het avontuur om een tiny house te bouwen. De ene na de andere tegenslag volgt, maar als ze dapper doorvecht, blijken steeds meer mensen haar te willen helpen.

‘Herself’ is een hoopgevende film van Phyllida Lloyd, die bekend staat als regisseur van dure, grote producties als ‘Mama Mia’ en ‘The iron lady’. - Herself – Phyllida Lloyd, Ierland / Verenigd Koninkrijk, 2020, 98’.

Draaidagen: Zaterdag 26 februari 2022. Aanvang 19.30 uur. Zaal open 18.45 uur. Dinsdag 1 maart 2022. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 12.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/499/17/herself


Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/