PURMEREND - Zie hier het overzicht van de Maand September

3 september 2019 Blaze – van Ethan Hawke
Eerbetoon aan singer-songwriter Blaze Foley, sleutelfiguur in de Texas Outlaw muziekbeweging in de jaren ’70 en ’80. We volgen de zanger in verschillende levensfasen: zijn relatie met Sybil Rosen, met wie hij in een boomhut woonde; de impact van zijn nummers, ook op country-artiesten als Willie Nelson en Merle Haggard; en zijn tragische overlijden op 39-jarige leeftijd. Omdat hij altijd in een pak van duct-tape liep, werd ook zijn kist ermee bedekt.

De kleurrijke singer-songwriter Blaze Foley was een sleutelfiguur in de Texas Outlaw muziekbeweging van de jaren ’70 en ‘80. Woonde in de jaren 1970 een tijd in een boomhut in Georgia samen met zijn vriendin Sybil Rosen. Foley plakte duct--tape op de toppen van zijn cowboylaarzen om de Urban Cowboy-mensen te bespotten met hun zilveren cowboylaarzen. Later maakte hij een pak met duct-tape waarin hij altijd rondliep. Bij zijn begrafenis werd zijn kist door zijn vrienden bedekt met ducttape.Blaze Foley overleed te jong als onbekende muzikant, maar niet zonder country artiesten als Willie Nelson en Merle Haggard te hebben geïnspireerd. De film volgt de zanger in verschillende fases van zijn leven: zijn relatie met Sybil Rosen, de impact van zijn nummers en zijn tragische overlijden op 39-jarige leeftijd. Een liefdevol eerbetoon van regisseur Ethan Hawke aan een haast vergeten countryheld.
- Blaze – Ethan Hawke, Verenigde Staten, 2018, 129’.

GRATIS toegang op vertoon van Vriendenpas!

Draaidagen: Dinsdag 3 september 2019. Aanvang 13.30 en 20.30 uur. Zaal open resp. 13.30 en 19.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/333/17/blaze

6 en 10 september 2019 Le semeur
Nadat het leger van Napoleon III een opstand heeft neergeslagen, blijven alleen de vrouwen in een bergdorpje over. Na maanden zonder uitzicht op terugkomst van de mannen, zijn de wanhopige vrouwen bang om kinderloos te blijven. Violetta en haar vriendinnen zweren de eerste de beste man te zullen delen. Hoefsmid Jean, op zoekt naar werk, weet niet wat hem overkomt. Tussen Violetta en Jean ontstaat een verliefdheid, en dan blijkt hoe ver de onderlinge solidariteit gaat …

Als het leger van Napoleon III een opstand neerslaat, worden alle mannen uit het bergdorpje van Violetta gedeporteerd. De overgebleven vrouwen moeten het zelf zien te rooien. De oogst moet worden binnengehaald, de huizen vragen de nodige reparaties en er moet ook worden gezaaid. Na maanden zonder uitzicht op een terugkomst van de mannen, worden de vrouwen wanhopig en zijn bang om kinderloos te blijven. Violetta en haar vriendinnen zweren een eed dat ze de eerste de beste man die in het dorp verschijnt, zullen delen…Wanneer hoefsmid Jean in het bergdorpje aankomt op zoek naar werk en een slaapplaats, weet hij niet wat hem overkomt. Hij is blij met de meer dan vriendelijke ontvangst. Terwijl er tussen Jean en Violetta een tedere verliefdheid begint te groeien, kijken de andere vrouwen jaloers toe achter hun luiken. Hoe ver gaat de solidariteit als er liefde in het spel komt?
Le semeur – Marine Francen, Frankrijk / België, 2017, 98’

Draaidagen: Vrijdag 6 september 2019. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.45 uur. Dinsdag 10 september 2019. Aanvang 13.30 en 20.30 uur. Zaal open resp. 13.30 en 19.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/327/17/le_semeur

13 en 14 september 2019 Three identical strangers
De drielingbroers Robert, David en Eddy worden vlak na hun geboorte in 1961 van elkaar gescheiden en brengen hun jeugd door in adoptiegezinnen, onwetend van elkaars bestaan. In 1980 ontdekt een kamergenoot van Robert op de universiteit dat zijn vorige kamergenoot, Eddy, op hem lijkt. En, op dezelfde dag jarig, blijkt dat ze tweelingbroers zijn. Vrienden van David attenderen hem op een artikel hierover in de krant, waardoor verwantschap met de derde broer ontdekt wordt. De documentaire combineert archiefbeelden, geanimeerde scènes en hedendaagse interviews.

THREE IDENTICAL STRANGERS gaat over de drieling Robert, David en Eddy. Het verhaal begint in 1961. De drielingbroers zijn vlak na de geboorte van elkaar gescheiden en brachten hun jeugd door in verschillende adoptiegezinnen, onwetend van elkaars bestaan. Twee van de drie broers ontmoetten elkaar per ongeluk. In 1980 begon Robert aan zijn opleiding op de universiteit. Zijn kamergenoot Michael had een jaar daarvoor Eddy als kamergenoot gehad. Wanneer blijkt dat de twee op dezelfde dag jarig zijn, komen ze er snel achter dat Robert en Eddy tweelingbroers zijn. Na 19 jaar zien ze elkaar voor het eerst. Het verhaal van Robert en Eddy werd direct door de kranten opgepakt. Dat werd gelezen door vrienden van David, die hem wezen op zijn dubbelgangers. Ook híj bleek bloedverwant te zijn.Het herenigde drietal stort zich in een warm bad van publieke aandacht.De documentaire combineert archiefbeelden, geanimeerde scènes en hedendaagse interviews.
- Three identical strangers – Tim Wardle, Verenigd Koninkrijk, 2018, 96’.

Draaidagen: Vrijdag 13 en zaterdag 14 september 2019. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/336/17/three_identical_strangers

14 september 2019
Vandaag is het Open Monumentendag. Het thema van 2019 is ‘Plekken van plezier’. Naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun plezier?

Vereniging Historisch Purmerend vertoont, in samenwerking met Filmhuis Purmerend, historische films met toelichting in het Stamhuis (Kerkstraat 11). Het Stamhuis is een Gemeentemonument.

Draaidag: zaterdag 14 september 2019. Aanvang: in de middag. Hou de website van Vereniging Historisch Purmerend in de gaten voor meer informatie over de aanvangstijd.

15 september 2019
Vandaag is de Cultuurparade in Purmerend! Voorheen de UIT-dagen - de start van het culturele seizoen in Purmerend met film, dans, kunst, muziek, theater en foodtrucks op 8 plekken in het stadje. Filmhuis Purmerend, in het Stamhuis aan de Kerkstraat 11, doet mogelijk ook mee. Hou onze Facebookpagina in de gaten voor meer informatie over eventuele aanvangstijden en welke (korte) films er worden gedraaid.

17 september 2019

Grâce à Dieu – van François Ozon
‘Godzijdank is het meeste verjaard!’. De bisschop van Lyon doet deze ongelukkige uitspraak tijdens een persconferentie over de praktijken van een van zijn pedofiele priesters, Preynat, die decennialang zijn gang kon gaan. De film is gebaseerd op ware feiten en een aanklacht tegen het verdoezelen van jarenlang misbruik. Preynat is in maart 2019 veroordeeld, en probeerde deze film tegen te houden. Dat is kennelijk niet gelukt.

‘Godzijdank is het meeste verjaard!’. De bisschop van Lyon doet deze ongelukkige uitspraak tijdens een persconferentie over de praktijken van een van zijn pedofiele priesters die decennialang zijn gang kon gaan. Deze uitglijder staat model voor de hele film van François Ozon. Deze speelfilm is gebaseerd op ware feiten en een aanklacht tegen het verdoezelen van het jarenlange misbruik van priester Preynat, die het vooral op jonge jongens had voorzien. De zaak komt aan het rollen als een bankier die misbruikt is, ontdekt dat Preynat nog steeds met kinderen werkt. Ozon gebruikt aanvankelijk vooral correspondentie tussen slachtoffer en de katholieke kerk om de ernst van de zaken duidelijk te maken. Dit werkt wonderbaarlijk goed. Om zijn punt te maken heeft Ozon geen grote gebaren nodig, het blijft allemaal beschaafd.De betrokken priester is in maart 2019 veroordeeld, en probeerde deze film tegen te houden. Dat is kennelijk niet gelukt.
- Grâce à Dieu – François Ozon, Frankrijk, 2019, 137’.

Draaidagen: Dinsdag 17 september 2019. Aanvang 13.30 en 20.30 uur. Zaal open resp. 13.30 en 19.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/331/17/grce__dieu

20 september 2019 The Biggest Little Farm
In 2011 laten filmmaker John Chester en zijn vrouw Molly hun werk en het stadsleven achter zich om hun droom te realiseren: een unieke boerderij met een bloeiend, zelf-regulerend ecosysteem. Ze worden geconfronteerd met weerbarstige natuurverschijnselen. Maar zij ontdekken ook gaandeweg dat de natuur voor veel problemen zelf een oplossing biedt. De documentaire is een absolute eye-opener, en een ode aan het idealisme, aan de eindeloze complexiteit van de natuur, en aan de cyclus van het leven.

In 2011 laten filmmaker John Chester en zijn vrouw Molly hun werk en het stadsleven achter zich om hun droom te realiseren. Even buiten Los Angeles proberen zij een stuk afgeleefd en uitgedroogd land om te bouwen tot een unieke boerderij met een bloeiend, zelf-regulerend ecosysteem. Dat gaat niet zonder slag of stoot; elke dag dient zich wel een nieuwe uitdaging aan en ze worden geconfronteerd met weerbarstige natuurverschijnselen. Maar John en Molly ontdekken gaandeweg dat de natuur voor veel problemen zelf een oplossing biedt. THE BIGGEST LITTLE FARM toont een eerlijk, prachtig in beeld gebracht en bijzonder aandoenlijk beeld van dit jarenlange proces om in harmonie met de natuur te leven, met zowel de successen als de tegenslagen. Een absolute eye-opener, en een ode aan het idealisme, aan de eindeloze complexiteit van de natuur, en aan de cyclus van het leven.
- The Biggest Little Farm – John Chester, Verenigde Staten, 2018, 91’.

Draaidagen: Vrijdag 20 september 2019. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/326/17/the_biggest_little_farm

21 en 24 september 2019 Rocketman – over popster Elton John
Kleurrijk, omstreden en beschikkend over een aantal hits met eeuwigheidswaarde. Elton John voldoet hieraan. Een deel van zijn leven wordt vertoond als een extravagante rockmusical vol sappige en soms ook schokkende details. Zijn hits worden op een inventieve wijze door het verhaal verweven. Taron Egerton zingt alle partijen echt zelf, tot en met het logische slot, de hit ‘I’m still standing’.

Niet van elke popster kan zomaar een filmbiografie worden gemaakt. Drama is er meestal genoeg, maar de persoon in kwestie moet ook kleurrijk zijn, omstreden en beschikken over een aantal hits met eeuwigheidswaarde. Aan al die voorwaarden voldoet Elton John in ruime mate. Zoals blijkt uit ROCKETMAN waarin we een deel van zijn leven als een extravagante rockmusical vol sappige en soms ook schokkende details zien. De meeslepende film is opgezet als een raamvertelling, waarbij John in een therapiesessie terugblikt op zijn leven. Regisseur Dexter Fletcher maakte van ROCKETMAN een flitsende film, waarin de hits van Elton John op een inventieve wijze door het verhaal zijn verweven. Taron Egerton zingt alle partijen echt zelf, in een lossere muzikale omlijsting en dat klinkt fris. De film voert langs een rijke variatie aan hits uit de jaren zeventig en tachtig met als logische slot de vertolking van de hit I’M STILL STANDING. - Rocketman – Dexter Fletcher, Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten / Canada, 2019, 121’.

Draaidagen: Zaterdag 21 september 2019. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.45 uur. Dinsdag 24 september 2019. Aanvang 13.30 en 20.30 uur. Zaal open resp. 13.30 en 19.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/332/17/rocketman

27 en 28 september 2019 The fall of the American Empire
De intellectueel Pierre-Paul, noodgedwongen werkend als bezorger, is getuige van een gewapende overval met twee doden en twee tassen gevuld met miljoenen dollars. Dilemma! Hij neemt het geld toch mee. Wat volgt is een onwaarschijnlijke reis waarbij hij al zijn creativiteit nodig heeft om zijn achtervolgers te verslaan, waaronder twee nogal verschillende vrouwen: een jonge prostituee die hem kan bevrijden en een jonge agente die hem achter de tralies kan zetten.

Pierre-Paul, een intellectueel met een graad in de filosofie, werkt noodgedwongen als bezorger. Tijdens zijn werk is hij getuige van een gewapende overval die vreselijk uit de hand loopt; op de grond liggen twee doden en twee tassen gevuld met miljoenen dollars. Hij staat voor een dilemma: ongezien met lege handen of ongezien met het geld er vandoor gaan.Pierre-Paul zoekt hulp bij een net uit de gevangenis ontslagen crimineel en probeert zijn weg te vinden in het financiële circuit. Het geld kan hem de gewenste levensstijl geven, maar kan ook leiden tot problemen met zowel de politie als de criminele onderwereld. Die proberen uit alle macht het geld te vinden. De beslissingen leiden tot een onwaarschijnlijke reis waarbij hij al zijn creativiteit nodig heeft om zijn achtervolgers te verslaan, waaronder twee nogal verschillende vrouwen: een jonge prostituee die hem kan bevrijden en een jonge agente die hem achter de tralies kan zetten.
- The fall of the American Empire – Denys Arcand, Canada, 2018, 127’.

Draaidagen: Vrijdag 27 september en zaterdag 28 september 2019. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 19.45 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/337/17/the_fall_of_the_american_empire