PURMEREND - Kijk hier voor het maandoverzicht van het filmhuis in Purmerend.

1 september 2020

Knives out – geïnspireerd op de verhalen van Agatha Christie

Ondanks spanningen tussen zijn familieleden nodigt detectiveschrijver Harlan Thrombey zijn familie uit voor zijn 85e verjaardag. De dag erna wordt hij echter dood aangetroffen. Privédetective Benoit Blanc krijgt af te rekenen met hebberige familieleden die elkaar zonder aarzelen verdacht maken, en enkele loyale bedienden die stijf de lippen op elkaar houden. Blanc baant zich een weg door een web van leugens en bedrog om de waarheid achter de vroegtijdige dood van Harlan Thrombey te achterhalen. Geïnspireerd op de verhalen van Agatha Christie.

Detectiveschrijver Harlan Thrombey nodigt zijn familie uit voor zijn 85ste verjaardag. Het doel is ook om de familie bijeen te brengen, ondanks de spanningen tussen de familieleden. De dag na zijn verjaardag wordt Harlan Thrombey echter dood aangetroffen. Uit het niets duikt privédetective Benoit Blanc op om de zaak te onderzoeken. De politie en detective Blanc onderzoeken de zaak, maar komen er al snel achter dat iedereen een verdachte is. Benoit krijgt af te rekenen met een bende hebberige familieleden, die elkaar zonder aarzelen verdacht maken en enkele loyale bedienden die stijf de lippen op elkaar houden. Van de complexe familie van Harlan tot zijn toegewijde staf, Blanc baant zich een weg door een web van leugens en bedrog om de waarheid achter de vroegtijdige dood van Harlan te achterhalen.

Het verhaal van ‘Knives out’ is geïnspireerd op de mysterieuze verhalen van de beroemde schrijfster Agatha Christie, en er wordt fantastisch geacteerd. - Knives out – Rian Johnson, Verenigde Staten, 2019, 130’.

Draaidag: Dinsdag 1 september 2020. Aanvang 13.30 en 20.30 uur. Zaal open 13.15 en 20.15 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11.
Reserveren verplicht: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/401/17/knives_out

4 en 8 september 2020

EXCLUSIEVE VRIENDENVOORSTELLING: The peanut butter falcon

In deze sympathieke roadmovie wordt een voortvluchtige stroper opgezadeld met een ontsnapte Downie. Zak is een wees met het Downsyndroom die is ondergebracht in een bejaardentehuis. Hij wil niets liever dan weglopen en de worstelschool van zijn grote idool Salt Water Redneck bezoeken. Verzorgster Eleanor doet haar best dit plan uit Zaks hoofd te praten, maar tevergeefs. De heerlijke 'Southern' sfeer en de chemie tussen de twee hoofdrolspelers maken dit een fijne feelgoodfilm.

Een originele roadmovie verzinnen, kom er nog maar eens om. Geen scenario dat afwijkt van het beproefde recept van twee tegenpolen die gedurende een reis van A naar B tegen heug en meug met elkaar opgescheept zitten. In het sympathieke ‘The peanut butter falcon’ wordt een voortvluchtige stroper opgezadeld met een ontsnapte Downie. Niks nieuws onder de zon, maar de heerlijke 'Southern' sfeer en de chemie tussen de twee hoofdrolspelers maken het een fijne feelgoodfilm. Zak is een wees met het downsyndroom die is ondergebracht in een bejaardentehuis. Hij wil niets liever dan weglopen en de worstelschool van zijn grote idool Salt Water Redneck bezoeken. Verzorgster Eleanor doet haar best dit plan uit Zaks hoofd te praten, maar tevergeefs - na een aantal mislukte pogingen ontsnapt hij. Eleanor zit met de handen in het haar en krijgt van haar baas de onmogelijke opdracht om Zak weer terug te vinden. - The peanut butter falcon – Tyler Nilson / Michael Schwartz, Verenigde Staten, 2019, 93’.

Draaidag: Vrijdag 4 en dinsdag 8 september 2020. Aanvang 13.30 en 20.30 uur. Zaal open resp. 13.15 en 20.15 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. GRATIS TOEGANKELIJK VOOR IEDEREEN MET VRIENDENPAS! Reserveren verplicht: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/408/17/the_peanut_butter_falcon

11 september 2020


The farewell – van Lulu Wang
De nog in China levende grootmoeder van de grotendeels in Amerika opgegroeide Billi heeft terminale lonkanker. Onder het mom van een bruiloft kan daadwerkelijk heel de familie over komen, want anders valt het op dat er misschien wel iets is. Billi vindt dat oma het gewoon moet weten. Als zij, tegen haar principes in, toch besluit om te gaan komt ze in aanraking met het leven dat ze als 6-jarige gedwongen moest opgeven, haar sterkzinnige grootmoeder en de kracht van onuitgesproken liefde.

Billi woont al bijna heel haar leven in Amerika met haar familie, maar haar grootmoeder woont nog steeds in China. Als blijkt dat die laatste terminale longkanker heeft, gaat de familie haar opzoeken. Niet dat oma het weet, want dat willen ze voor haar geheim houden. Onder het mom van een bruiloft kan ook daadwerkelijk heel de familie komen, want anders valt het op dat er misschien wel iets is. Alleen Billi is eigenlijk niet welkom, want met haar Amerikaanse standaarden vindt ze gewoon dat oma het moet weten. Als Billi, tegen haar principes in, toch besluit om te gaan komt ze in aanraking met het leven dat ze als 6-jarige gedwongen moest opgeven, haar sterkzinnige grootmoeder en de kracht van onuitgesproken liefde. Dit opmerkelijke, op een leugen gebaseerde familieportret is een afscheidslied met warmte en liefde.

NB: Ren overigens niet meteen de zaal uit als het doek op zwart gaat. Het begin van de aftiteling bevat een zeer aangename, hartverwarmende verrassing. - The farewell – Lulu Wang, China, 2019, 100’.

Draaidag: Vrijdag 11 september 2020. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 20.15 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11.
Reserveren verplicht: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/396/17/the_farewell

12, 13 en 15 september 2020

De beentjes van Sint-Hildegard – met Herman Finkers
Jan (Herman Finkers) is 35 jaar getrouwd met Gedda. Ze bepaalt zijn kleding, vriendschappen, vakanties en al hun andere bezigheden. In een poging meer ruimte te krijgen maakt Jan dermate rare sprongen dat hij zijn huwelijk letterlijk in een gesloten afdeling ziet veranderen. Dochter Liesbeth zit met haar afgepaste en jaloerse vriend in eenzelfde schuitje als haar vader. Hoeveel liefde is te veel liefde? Komisch drama over het losbreken uit vastgeroeste patronen is nagenoeg geheel in het Twents gesproken en Nederlands ondertiteld.

‘De beentjes van Sint-Hildegard’ is een komisch drama over verstikkende liefde. Jan (Herman Finkers) is 35 jaar getrouwd met Gedda. Gedda houdt zóveel van Jan dat hij het er benauwd van krijgt. Ze ziet het huwelijk als een vorm van begeleid wonen. Als hij een glas van tafel wil pakken is zij hem al voor en reikt hem het glas aan. Daarnaast bepaalt ze zijn kleding, vriendschappen, vakanties en al hun andere bezigheden. In een poging meer ruimte te krijgen maakt Jan dermate rare sprongen dat hij zijn huwelijk letterlijk in een gesloten afdeling ziet veranderen. Dochter Liesbeth zit met haar afgepaste en jaloerse vriend in eenzelfde schuitje als haar vader. In ‘De beentjes van Sint-Hildegard’ nemen ze hun partner onder de loep en rijst de vraag: hoeveel liefde is te veel liefde?Deze film over het losbreken uit vastgeroeste patronen is nagenoeg geheel in het Twents gesproken en Nederlands ondertiteld. - De beentjes van Sint-Hildegard – Johan Nijenhuis, Nederland, 2020, 103’.

Draaidagen: Zaterdag 12 september 2020. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 20.15 uur. Zondag 13 september 2020. Let op: Aanvang 14.30 uur! Zaal open: 14.15 uur. Dinsdag 15 september 2020. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 13.15 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11.
Reserveren verplicht: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/402/17/de_beentjes_van_sint-hildegard

15 september 2020

The lighthouse – met o.a. Willem Defoe
Twee vuurtorenwachters (Willem Dafoe en Robert Pattinson) moeten een maand lang een vuurtoren bewaken op een afgelegen eiland in New England rond 1890, terwijl de elementen almaar omineuzer van zich laten horen en er tussen hen beiden een al even onheilspellende krachtmeting losbarst. Een genre-overstijgende horrorfilm, even grappig als duister. Spectaculair eerbetoon aan de klassieke horrorfilms van de jaren 80.

Duister verhaal over twee vuurtorenwachters op een afgelegen en mysterieus eiland in New England rond 1890, met opvallende zwart-witfotografie en Willem Dafoe, Robert Pattinson en Valeriia Karaman in de hoofdrollen.Robert Eggers maakte van zijn film over twee vuurtorenwachters aan het einde van de 19de eeuw een genre-overstijgende horrorfilm, even grappig als duister.Willem Dafoe en de van een dreigende snor voorziene Robert Pattinson moeten een maand lang een vuurtoren bewaken terwijl de elementen almaar omineuzer van zich laten horen en er tussen hen beiden een al even onheilspellende krachtmeting losbarst.Dankzij enkele opvallende stilistische keuzes (een zwart-witfotografie met veel donkere tonen, een bijna vierkant beeldformaat waarin de personages opgesloten lijken) creëert Eggers een onbehaaglijke sfeer die hij geregeld tempert met grapjes. ‘The lighthouse’ is zo een spectaculair eerbetoon aan de klassieke horrorfilms van de jaren 80. Met Willem Dafoe, Robert Pattinson en Valeriia Karaman. - The lighthouse – Robert Eggers, Verenigde Staten, 2019, 109’.

Draaidag: Dinsdag 15 september 2020. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 20.15 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11.
Reserveren verplicht: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/415/17/the_lighthouse

18 en 22 september 2020

1917
1917, Frankrijk, Eerste Wereldoorlog. De missie van de Engelse korporaals Blake en Schofield is: kilometers verderop, ver achter de linies, een waarschuwing afleveren aan kolonel MacKenzie. Als willekeurige en ook doodsbange kameraden van het idyllische weiland, naar het niemandsland met boobytraps, naar de modderige, smalle loopgraven. Regisseur Sam Mendes en cameragigant Roger Deakins demonstreren wat film als bioscoopervaring vermag: totale audiovisuele onderdompeling in de belevingswereld van de twee hoofdrolspelers.

De jonge Engelse korporaal Blake is goed met landkaarten. Hij dient zich tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1917 te melden bij een van zijn superieuren. Als compagnon kiest hij korporaal Schofield, met wie hij toevallig even pauzeerde in een lentegroen Frans weiland. Hun missie: kilometers verderop, ver achter de linies, een waarschuwing afleveren aan kolonel MacKenzie. Zie ze gaan, Blake en Schofield, van het idyllische weiland naar de modderige, smalle loopgraven. Majestueus gefilmd door cameragigant Roger Deakins in technisch imposante, meeslepende, ononderbroken opnamen, met kundig verbloemde montage. Regisseur Mendes en Deakins demonstreren wat film als bioscoopervaring vermag: totale audiovisuele onderdompeling in de belevingswereld van de twee hoofdrolspelers. Het tweetal is doelgericht, maar evengoed doodsbang: ze zijn niet geselecteerd op hun heldenmoed. Het ene moment kun je goed kaartlezen en het volgende moment vind je jezelf met een willekeurige kameraad terug tussen de boobytraps in het niemandsland tussen de loopgraven. - 1917– Sam Mendes, Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten, 2019, 119’.

Draaidagen: Vrijdag 18 en dinsdag 22 september 2020. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 20.15 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11.
Reserveren verplicht: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/400/17/1917

19 september 2020

Marianne & Leonard: Words of love – Over Leonard Cohen en Marianne Ihlen

Deze weemoedige en romantische documentaire staat vooral stil bij het (muzikale) leven en de successen van de Canadese Leonard Cohen. Hij en zijn vriendin en muze, de Noorse Marianne Ihlen (toegezongen in ‘So Long, Marianne’), wonen een deel van de jaren 60 op het Griekse eiland Hydra. Het is ook een portret van de kunstenaarscommune, waar het in de jaren zestig nog zo schijnbaar idyllisch, vrij en ongedwongen was.

De Noorse Marianne Ihlen is de vroege hoeksteen van het oeuvre van de Canadese Leonard Cohen. Ze wordt toegezongen in ‘So long, Marianne’ door de man met wie ze een deel van de jaren zestig doorbracht op het Griekse eiland Hydra.Cohens onverwachte muzikale doorbraak vormde een obstakel voor wat een grote liefde was, of kon zijn. Hij moest voortaan zijn aandacht verdelen, en werd een deel van het jaar sterbard en vrouwenmagneet in New York. Marianne bleef met haar zoon uit een eerdere relatie achter op het eiland. ‘Marianne & Leonard: Words of Love’ is ook een portret van de kunstenaarscommune op het Griekse eiland. Waar het in de jaren zestig nog zo schijnbaar idyllisch, vrij en ongedwongen was.De weemoedige en romantische documentaire staat vooral stil bij het (muzikale) leven van Cohen. Marianne krijgt voldoende aandacht, maar staat als ‘muze’ in de schaduw van Leonard Cohen. - Marianne & Leonard: Words of love – Nick Broomfield, Verenigde Staten, 2019, 102’.

Draaidag: Zaterdag 19 september 2020. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 20.15 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11.
Reserveren verplicht: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/410/17/marianne__leonard_words_of_love

20 en 22 september 2020

The invisible life of Eurídice Gusmão – naar de roman van Martha Batalha

Rio de Janeiro, jaren ’50. Eurídice en Guida zijn twee onafscheidelijke zussen. Ze groeien op met strikte regels, maar hebben allebei grootse dromen: getalenteerde Eurídice fantaseert over een carrière als pianiste, avontuurlijke Guida hoopt de ware liefde te vinden. Na een onverwachte, dramatische gebeurtenis worden zij gescheiden en verliezen ze elkaar uit het oog. In de tijd dat ze beiden hun dromen najagen, geven ze nooit de hoop op elkaar terug te vinden. Naar de gelijknamige roman van Martha Batalha. Visueel overrompelde film, prijs op Filmfestival Cannes!

Eurídice en Guida zijn twee onafscheidelijke zussen die thuis wonen bij hun conservatieve ouders in het Rio de Janeiro van de jaren ’50. Terwijl ze opgroeien met de strikte regels van hun vader koesteren ze allebei grootse dromen: de getalenteerde Eurídice fantaseert over een carrière als pianiste, de avontuurlijke Guida hoopt de ware liefde te vinden. Na een onverwachte, dramatische gebeurtenis worden de zussen gescheiden en verliezen ze elkaar uit het oog. Terwijl de jaren verstrijken, bouwen ze een eigen leven op. Maar in de tijd dat ze beiden hun dromen najagen, geven ze nooit de hoop op elkaar terug te vinden.‘The invisible life of Eurídice Gusmão’ is een warmbloedig, hartstochtelijk drama over de onlosmakelijke band tussen twee zussen en hun zoektocht naar geluk. Regisseur Karim Aïnouz maakte van de gelijknamige roman van Martha Batalha een visueel overrompelde film die dit jaar in Cannes bekroond werd met de Un Certain Regard-prijs. - The invisible life of Eurídice Gusmão – Karim Aïnouz, Brazilië / Duitsland, 2019, 107’.

Draaidagen: Zondag 20 september 2020. Let op! Aanvang 14.30 uur. Zaal open 14.15 uur. Dinsdag 22 september 2020. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 13.15 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11.
Reserveren verplicht: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/394/17/the_invisible_life_of_euridice_gusmao

25 en 29 september 2020

Hors normes - van de regisseurs van ‘Intouchables’

Gebaseerd op ware gebeurtenissen. Een sociaal betrokken vriendenstel, de joodse Bruno en zijn vriend Malik die moslim is, wordt gespeeld door acteurs, maar veel anderen zijn gewoon zichzelf. Malik plukt hangjongeren van de straat, die hij naar Bruno brengt om ze als hulpverlener voor autistische kinderen zin aan te reiken in hun leven. De film maakt duidelijk dat het een groot probleem is dat de instelling van Bruno niet gecertificeerd is, maar dat geen enkele andere instelling deze kinderen wil of kan opvangen.

Deze regisseurs kennen we van ‘Intouchables’. Al is ‘Hors normes’ een heel andere film, hij is ook gebaseerd op ware gebeurtenissen. Toen de regisseurs bezig waren met een documentaire over een sociaal betrokken vriendenstel, begrepen ze dat er meer in dit verhaal zat dan een documentaire. Het werd dus deze speelfilm over de joodse Bruno, die werkt met kinderen met ernstige vormen van autisme, en zijn vriend Malik, een moslim. Malik plukt hangjongeren van de straat, die hij naar Bruno brengt om ze als hulpverlener voor de autistische kinderen zin aan te reiken in hun leven.Bruno en Malik worden gespeeld door acteurs, daarnaast zijn heel veel anderen gewoon zichzelf. De film maakt duidelijk dat het een groot probleem is dat de instelling van Bruno niet gecertificeerd is, maar dat geen enkele andere instelling deze kinderen wil of kan opvangen.Dit maakt van ‘Hors normes’ een sociaal-realistisch drama, met ook kenmerken van een warmhartige feelgood-film. - Hors normes – Olivier Nakache / Eric Toledana, Frankrijk, 2019, 114’.

Draaidagen: Vrijdag 25 en 29 september 2020. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 20.15 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11.
Reserveren verplicht: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/407/17/hors_normes

26 en 29 september 2020

Il testimone invisibile

Rijke zakenman Adriano claimt onschuldig te zijn op de moord van zijn minnares, de fotografe Laura. Hij vraagt Virginia Ferrara, een zeer ervaren advocate die nog nooit een zaak heeft verloren, zijn onschuld te bepleiten. Met zijn rug tegen de muur, want in drie uur moet zijn zaak weerlegd worden, wordt Adriano door haar gedwongen volledige openheid te geven waarna zich een vernuftig psychologisch steekspel ontspint. Italiaanse remake van de Spaanse film ‘Contratiempo’ is een spannende race tegen de klok die voor de kijker heel wat verrassingen in petto heeft.

Als de rijke zakenman Adriano wakker wordt in een hotelkamer, ziet hij het levenloze lichaam van zijn minnares Laura, een aantrekkelijke fotografe. De deur is van binnenuit afgesloten en er is geen bewijs dat er iemand anders in de kamer is geweest. Ondanks het feit dat Adriano claimt onschuldig te zijn, wordt hij aangeklaagd voor moord. Hij vraagt Virginia Ferrara, een zeer ervaren advocate die nog nooit een zaak heeft verloren, zijn onschuld te bepleiten. Ze krijgen drie uur de tijd om zijn zaak voor te bereiden en een belangrijke getuigenis te weerleggen en op zoek te gaan naar ontlastend bewijs. Met zijn rug tegen de muur, wordt Adriano door haar gedwongen volledige openheid te geven waarna zich een vernuftig psychologisch steekspel ontspint. Deze Italiaanse remake van de Spaanse film ‘Contratiempo’ is een spannende race tegen de klok die voor de kijker heel wat verrassingen in petto heeft.- Il testimone invisibile – Stefano Mordini, Italië, 2018, 102’.

Draaidagen: Zaterdag 26 september 2020. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 20.15 uur. Dinsdag 29 september 2020. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 13.15 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren verplicht: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/406/17/il_testimone_invisibile