PURMEREND - In het kader van Theater Na de Dam is voor het eerst op 4 mei om 20.30 uur een theatervoorstelling in Purmerend te zien: Steeds Lichter. De voorstelling van Servaes Nelissen en Eva Goudsmit staat in de Kleine zaal van de Purmaryn en wordt belangstellenden gratis aangeboden; reserveren via theaterdepurmaryn.nl is noodzakelijk.

Eva Goudsmit schreef een tekst op basis van gesprekken met haar vader over de relatie met zijn bijna honderdjarige moeder. Servaes Nelissen, die ook meeschreef, kan deze complexe band van moeder en zoon als acteur/poppenspeler niet alleen fysiek voelbaar maken maar ook een draaglijke lichtheid meegeven.

Een man ruimt het overvolle huis van zijn oude moeder op. Ze kon nooit iets weggooien en verstopte geld op de raarste plekken. Als hij haar spullen en kleding door zijn handen laat gaan, komt zijn moeder als vanzelf weer tot leven. Dwingend als altijd. Omdat het moet, helpt hij haar nog een keer in haar beste mantelpakje. Met koffie, gebak en kippensoep komen ook scherven van herinneringen op tafel: ‘Dat waren lieve mensen in de Achterhoek. Ik heb echt geluk gehad. En toen kreeg ik jou…na de oorlog kreeg ik jou. Je was een raar jongetje.’ Na een dansje met moeder op een wals van Chopin is het tijd om afscheid te nemen.

Over een sterke moeder en haar zoon die het eigenlijk nooit goed genoeg kan doen. En altijd de aanwezige sluier van de oorlog.

Spel, Tekst en Vormgeving: Servaes Nelissen
Idee, Tekst en Regie: Eva Goudsmit

Servaes Nelissen (uit Neck) is een veelgeprezen theatermaker voor de jeugd en volwassenen. Hij speelde op diverse festivals in binnen- en buitenland. In zijn vaak beeldende voorstellingen liggen humor en tragiek dicht bij elkaar. In 2011 won hij de VSCD Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie. Zijn laatste voorstelling ‘beefteefjes’ werd genomineerd voor de VSCD Mimeprijs. Meer info: www.servaesnelissen.nl

Eva Goudsmit studeerde cultuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en studeerde daarna af als docerend theatermaker aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Zij is werkzaam als theatermaker en docent en maakte voorstellingen voornamelijk voor en met jongeren voor o.a. het Amsterdamse Rrreuring festival en festival Boulevard.