HELMOND - Karttalent Bram Plomp werd afgelopen seizoen vice-kampioen in de ID Senior-klasse van het Nederlands kampioenschap viertakt. Afgelopen weekeinde kreeg de snelheidsduivel uit Zuidoostbeemster daarvoor de bijbehorende beker uitgereikt tijdens de jaarlijkse kampioenenhuldiging in Helmond.


“Het is een mooie afsluiting van mijn tijd in de viertakt-karts”, sprak Bram tevreden na afloop van de huldiging. Daarmee nam hij en passant een voorschot op het komende seizoen. Want dan rijdt hij uitsluitend in de snellere tweetaktkarts. En dat betekent tegelijkertijd een zwaardere competitie.

Hij gaat dan uitkomen in het NK Rotax Max Senioren, traditioneel een zeer sterk bezette klasse.

“De ID is echt een chille klasse als je net begint met karten. Dus vooral voor mensen die nog niet veel ervaring hebben. Het is ook een stuk minder duur dan in een tweetaktkart rijden. De beste rijders in de viertakt waren er vijf. In de Rotax geldt zijn dat er vijftien”, schetste hij het verschil. “Je moet meer dan twee keer zo hard werken.”

Ervaring in de Rotax-kart heeft Bram overigens als volop. “Ik heb in die klasse Kart4Fun gereden. Ik ben als derde in het klassement geëindigd. Ook heb ik het afgelopen seizoen al de helft van het NK gereden. Mijn eerste NK, in Kerpen, ging best goed, ik reed rond de elfde plek. Helaas viel ik door een foutje uit.”

Het toonde hem direct dat het NK bij de Senioren gaan rijden in een tweetaktkart wel heel iets anders is dan in een viertakt. Dat hij nu de definitieve overstap maakt naar de tweetakt is een typisch voorbeeld van dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Bram: “Mijn vader vond in eerste instantie het idee van low budget racen perfect. We kwamen uit in de RK1 en daarna zijn we dus overgestapt naar de ID Engines Senior-klasse. Vorig seizoen besloten we toch om over te stappen naar de tweetakt. Dat moet wel als je ook in het buitenland wil rijden. We twijfelen nog een beetje over het programma, maar we rijden sowieso het NK en Kart4Fun en misschien ook nog BNL en misschien de Karting Champions League.”

Om komend seizoen topfit aan de start te verschijnen, laat Bram niets aan het toeval over. “Zodra we de kans hebben, gaan we zeker rijden. Elke keer als ik in de kart stap, voel ik me thuis. Ik verlang ernaar om zondag weer te gaan rijden.”

Wat hij van komend seizoen kan verwachten? “Een podiumplaats wordt wel lastig. De jongens in de tweetakt zijn echt goed. Ik ga gewoon hard trainen en zoveel mogelijk races meepakken om ervaring op te doen. En dan hopen dat het goed komt.”

Bram bedankt zijn ouders en zijn team Kart Academy.

Hij zoekt nog sponsors. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via arjanplomp@quicknet.nl.